Mlieko a výrobky z mlieka
Mliečko je pre naše zdravie veľmi dôležité. Dávajú nám ho kravičky, ovečky a kozičky. Vďaka mlieku dostaneme do nášho bruška a teda aj tela vápnik, ktorý je veľmi dôležitý pre naše kosti a zúbky. Je veľmi dôležité, aby sa u nás cítil vápnik ako doma, veľkáči tomu hovoria, že aby sa dobre vstrebával. No a práve v mliečku sa v takej forme nachádza. Ďalší šikovníček, ktorý býva v mliečku sa volá bielkovina. Napríklad moji 5. roční kamoši by mali vypiť pol litra mliečka alebo zjesť také isté množstvo mliečnych výrobkov denne a zvyšok bielkovín dostať do telíčka v iných potravinách. Mliečne bielkoviny obsahujú veľmi šikovné postavičky, ktoré sa volajú esenciálni aminokyseliňáci. Naše telo si ich nevie vytvoriť samé od seba a tak ich musíme pozývať na návštevu tým, že ich napríklad vypijeme v mliečku. Sú veľmi šikovní stavbári a údržbári. Čo sa týka sachariďákov, v mliečku sa z nich nachádza mliečny cukor s názvom laktóza, ktorá nám dodáva perfiš energiu potrebnú pre rast a fungovanie nášho organizmu.
V mliečku takisto býva aj ďalší kamoš, ktorý sa volá tuk. Podľa množstva tuku v mliečku rozlišujeme:
- Mlieko plnotučné (má najmenej 3,5% tuku)
- Mlieko čiastočne odtučnené ( mám od 1,5 až do 1,8% tuku)
- Mlieko odtučnené ( má najviac 0,5% tuku) -
Aby z vás však vyrástli malí šikovníci, mali by ste piť čo najmenej odtučneného mlieka, keďže aj tuk je pre vaše telo potrebný. Okrem mliečka sú pre naše telo veľmi zdravé aj kyslomliečne dobroty, ktoré sa vyrábajú z mliečka od kravičky, ovečky alebo kozičky. Kyslomliečne výrobky obsahujú postavičky - živé mikroorganizmy, ktoré sú pomocníkmi nášho tela pri súboji s rôznymi nepriateľmi. Chránia naše brušká, črievka a posilňujú a pomáhajú aj našim bojovníkom imuniťákom, ktorí sa z ich pomoci veľmi tešia. Voláme ich aj mliečne baktérie, ale nejde o tie isté "baktérie", ktoré robia nášmu telu zle a proti ktorým bojujeme. Majú smolu, že sa len rovnako volajú.
Predstavte si, že u nás doma na Slovensku máme poklad - biele zlato. Vyrába sa z mlieka z kravičky a ovečky a volá sa bryndza. Patrí medzi výnimočné a veľmi zdravé potraviny, ktoré vznikajú činnosťou mliečnych baktérií. Obsahuje oveľa viac mliečnych baktérií ako mliečko a jogurtíky. Chcete vedieť o koľko viac? Tisíc krát viac! Ty kokso, dobré že? Pomáha tiež vápniku a jeho ďalším kamošom minerálom, aby sa v našom telíčku cítili dobre a ľahšie sa vstrebávali.
Mliečko a výrobky z mliečka sú absolútni machri. Vďaka všetkým kamošom, ktorých majú v sebe na návšteve, ich nemožno nahradiť žiadnou inou potravinou. Preto je veľmi dôležité, aby sme ich pravidelne pili a papali.